Iedereen is lobbyist, maar kan jij lokaal lobbyen?

Waar denk jij aan bij een lobbyist? Schiet gelijk Remy Danton van ‘House of Cards’ door je hoofd, compleet met achterkamertjes en corruptie? Denk je aan de politieke thriller ‘Miss Sloane’, met harde emotionele campagnes? Of toch eerder aan de politieke draaideur waarbij politici lobbyist worden? Waarschijnlijk denk je niet aan de vader van een voetballertje die op zaterdag ochtend vroeg langs de lijn klaagt tegen de moeder van de keeper over te weinig sportvelden, waarbij de moeder toevallig wethouder van die gemeente is.

Eigenlijk zijn wij stuk voor stuk zelf lobbyist en lobbyen wij ons hele leven lang. Alleen zijn er professionals en amateurs, waarbij de professionals bewust en met kennis bepaalde belangen vertegenwoordigen. Lobbyisten zijn actief op alle bestuursniveaus, van Europees (en internationaal) naar lokaal.

Een van de uitdagendste niveaus voor professionele lobbyisten is het lokale niveau: hier heb je te maken met bijna 400 verschillende gemeentes, elk met een eigen politieke cultuur en korte interne lijntjes. Bij lokale lobby draait het nog meer dan op andere niveaus om de menselijke maat, onderlinge relaties en timing, daarentegen zijn de ‘standaard’ lobbystrategieën minder toepasbaar. Het leuke aan lokale lobby is dat iedereen met wat training zelf al snel aan de slag kan met lokale belangenbehartiging.

Je kan je voorstellen dat de lijntjes in kleine gemeentes erg kort zijn in verhouding met de Haagse bubbel en er simpelweg minder mensen actief zijn in de kleinere gemeente-bubbels. Het navigeren van gemeentepolitiek is dan ook een uitdaging waar weinig professionele lobbyisten zich aan wagen. Dit terwijl er grote belangen spelen, er steeds meer budget wordt overgeheveld naar gemeentes en het lokale niveau meer taken heeft gekregen van het Rijk.

Eén keer in de vier jaar is er een opleving in aandacht van veel professionele lobbyisten en bureaus voor gemeentepolitiek. We zitten nu weer in zo’n opleving: op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Als in april, mei en juni de Colleges van Burgemeester en Wethouders zijn gevormd, verslapt de tijdelijk opleving weer.

De lokale lobbyist blijft echter de hele vier jaar lang actief in de gemeente en weet dat buiten de verkiezingsprogramma’s heel veel mogelijk is. Hij verbrandt geen bruggen zoals Remy Danton, hij zet geen grootscheepse campagnes op zoals Elizabeth Sloane. Hij is een betrouwbare partij voor de lokale politiek, heeft de juiste boodschap en de juiste timing. De lokale lobbyist, dat ben jij.

bloglijst