De kracht van ideeën

Apeldoorn als lokale lobby-case, waar alles begon met een goed idee.

In Apeldoorn zitten alle partners in de jeugdzorg letterlijk met elkaar aan tafel. Zij stellen samen aan de voorkant de diagnose, samen met het gezin. Zorgaanbieders maken uit eigen zak ambulante begeleiders vrij voor dit project. CJG4Kracht gooit hoge ogen. Gezinnen staan niet maanden in de wachtrij, maar beschikken zeven tot tien dagen (!) na de indicatiestelling over een begeleider. Bovendien hebben ouders veel controle over het proces. Marleen Ratelband van zorgaanbieder Vérian, een van de initiatiefnemers, vertelt.

Klinkt mooi.

‘Wij geloven in dit concept. We denken dat dit dé manier is. Dat moet ook wel, want het vergt een investering. Je moet bereid zijn je nek uit te steken, er tijd in te steken.’

Investeren in de relatie met de gemeente, hoe doe je dat?
‘Dat doe je door continu met de gemeente aan tafel te zitten, bijvoorbeeld in stuurgroepen. Door platforms op te richten, proactief in te spelen op de wensen van de gemeente, door aanwezig te zijn bij raadsvergaderingen. Met een ‘9 tot 5’-mentaliteit red je het niet.
‘Wij geven onze kennis en ervaring. Dat maakt ons een betrouwbare en betrokken partner. Die reputatie werkt in je voordeel. Letterlijk: het maakt het verschil bij het binnenhalen van projecten.’

Er zit een prijskaartje aan. Hoe verdien je het terug?
‘Het is een investering. We zien dat het werkt. Onze professionals raken geïnspireerd door de nieuwe methodiek. We gebruiken die methodiek inmiddels ook binnen andere afdelingen van Vérian, om betere producten te ontwikkelen. Daar zie je concreet hoe de samenwerking  de gemeentelijk en andere partners ons vooruit helpt. Naar de gemeente en de wethouder toe krijgen we hierdoor een sterke positie. Sterker: een koploperspositie.’

Naschrift: Vérian heeft met het project CJG4Kracht de JGZ Innovatieprijs 2013 gewonnen. Onze felicitaties aan Marleen Ratelband en haar partners!

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder is gepubliceerd op de website van Van Belang & Partners.

bloglijst